1. Please take a little time for this simple survey! Thank you for participating!
    Dismiss Notice

Strange QMail errors

Discussion in 'Plesk for Linux - 8.x and Older' started by Earendil, Oct 25, 2005.

  1. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    Since a couple of days these errors have been showing up in my maillog:

    Oct 25 20:30:50 server1 qmail: 1130265050.866771 status: local 2/10 remote 0/20
    Oct 25 20:30:50 server1 qmail: 1130265050.874048 delivery 3: deferral: Aack,_child_crashed._(#4.3.0)/
    Oct 25 20:30:50 server1 qmail: 1130265050.874082 status: local 1/10 remote 0/20
    Oct 25 20:30:50 server1 qmail: 1130265050.874311 delivery 4: deferral: Aack,_child_crashed._(#4.3.0)/
    Oct 25 20:30:50 server1 qmail: 1130265050.874335 status: local 0/10 remote 0/20
    Oct 25 20:31:23 server1 qmail: 1130265083.786665 status: exiting

    This is on a CentOS 4.2 box (so basically RHEL4).
    After I run a /usr/local/psa/bin/mchk it all works fine again, until a few hours later, when it starts all over again.
    Does anyone have any idea?

    Already reinstalled qmail by the way.
     
  2. CoKo

    CoKo Guest

    0
     
  3. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    I checked it out, but it seems none of the users are using autoresponders.
     
  4. CoKo

    CoKo Guest

    0
     
    If you can reproduce the error by sending a mail to one of the mail boxes - can you please post the .qmail file from that mail directory?
     
  5. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    Just in time for another one to hang ;)

    Code:
    [root@server1 /]# cat /var/qmail/mailnames/domain.net/tanja/.qmail
    | /usr/bin/odeiavir
    | if [ -z "$SA" ]; then export SA=1; /usr/local/psa/bin/psa-spamc -u [email]tanja@domain.net[/email] -U /tmp/spamd_full.sock > spamcheck$$; /var/qmail/bin/qmail-local "$USER" "$HOME" "$LOCAL" "" "" "$HOST" "$SENDER" "$DEFAULT" < spamcheck$$; retval=$?; rm -f spamcheck$$; [ $retval = 0 ] && exit 99; exit $retval; fi # ACCEPT UCE
    | true
    ./Maildir/
    [root@server1 /]#
    
    I replaced the actual domain with domain.net
     
  6. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    I should probably mention that after I run mchk again, the .qmail shows this:

    Code:
    | if [ -z "$SA" ]; then export SA=1; /usr/local/psa/bin/psa-spamc -u [email]tanja@domain.net[/email] -U /tmp/spamd_full.sock > spamcheck$$; /var/qmail/bin/qmail-local "$USER" "$HOME" "$LOCAL" "" "" "$HOST" "$SENDER" "$DEFAULT" < spamcheck$$; retval=$?; rm -f spamcheck$$; [ $retval = 0 ] && exit 99; exit $retval; fi # ACCEPT UCE
    | true
    ./Maildir/
    
    Notice the absence of /usr/bin/odeiavir
     
  7. CoKo

    CoKo Guest

    0
     
    I would recommend the following to find the problem:

    - Try sending a mail yourself to that mailbox to see if the problem is persistent.

    - Backup the .qmail

    - Remove all lines from qmail and place the following inside:

    | true
    ./Maildir/

    - send another mail - when it gets delivered, add the lines from the backed up file one by one top down and checking always with a mail if it still works.

    - tell us what happened :)
     
  8. CoKo

    CoKo Guest

    0
     
    Seems like your antivirus kit is broken?!

    Which one do you use?
     
  9. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    Standard DrWeb
     
  10. CoKo

    CoKo Guest

    0
     
    Seems its either broken or (again) not working. (or simply the service stopped?)

    A lot of my clients threw out DrWeb because of huge problems like the one you have now. SW-Soft never came with a working solution :(

    All people I know changed to ClamAV + qmail-scanner. Works fast and reliable with Plesk...

    If you don't trust freeware projects I recommend 4PSA virus scanner - they use f-prot. The product is called something like "4PSA clean server" or so...
     
  11. Earendil

    Earendil Guest

    0
     
    Yup, it's definately DrWeb.
    When I remove the line, email gets delivered, when it gets added... right, no mail.
    Thanks for making me realise that :)

    And you know what.. this is the only server that doesn't run 4PSA clean server - guess it's time to change that ;)
     
Loading...